Betalen zal je…

De Nederlandse Vereniging voor Producenten en Importeurs (NVPI) in samenwerking met de BUMA/STEMRA heeft het tarief vastgesteld voor podcasters die auteursrechterlijke muziek willen gebruiken in hun podcast. In totaal zou het om zo’n €1,000 per jaar gaan.

Indien je een goedlopende podcast hebt zul je daarvoor nog extra moeten betalen: zo’n €300 per jaar. Dit tarief gaat in bij meer dan 10,000 downloads. Opvallend is dat radioproducenten die hun content online willen plaatsen nog meer moeten betalen, ruim €1,600 per jaar. Volgens de directie van de NVPI is dit bedrag redelijk te noemen, iets wat overigens tegengesproken wordt door Pieter de Wit, directeur van de lokale omroepen. Volgens hem is het tarief ‘veel te hoog’ en zou het radioprogrammamakers aansporen om gewoon een kopie van hun radioprogramma online te zetten in plaats van een podcast te maken.

Bron: Tweakers

DigiRedo take: Gaat dit in de toekomst betekenen dat Podsafe muziek populairder gaat worden? Of gaan we gewoon helemaal geen muziek gebruiken in onze podcasts?

Een idee waar ik trouwens al langer mee loop maar aan gebrek met contacten met bedrijven zoals Apple nog niet tot uitvoering heb kunnen brengen: je eigen muziek op de iPod gebruiken. Het werkt ongeveer zo: Iedereen heeft een vrachtlading muziek op z’n iPod staan, en vaak/meestal/altijd is dat muziek die je echt leuk vindt (anders zet je het er niet op..duh). Technologisch moet het mogelijk zijn om met ‘enhanced AAC’ (je weet wel, om enhanced podcasts te maken met albumart, links, hoofdstukken, e.d.) een mogelijkheid in te bouwen om op een bepaald moment in de podcast een willekeurig nummer uit je eigen collectie te laten spelen, en daarna weer terug te keren naar de podcast.

Dus, stel je voor een podcast uitzending waarbij de presentator muziek aankondigt, vervolgens de podcast stopt, de iPod een nummer uit je eigen collectie kiest, afspeelt en daarna weer terugkeert naar de podcast. Ziezo, geen rechten hoeven betalen, en iedereen luistert naar goede muziek (de ene naar Fransje Bouwer, de ander naar Metallica).

Geniaal plan toch? Steve…. are you listening?

header-logo.jpg

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: